Dam tot Damloop 2009

Dam tot Damloop 2009

Dam tot Damloop 2009

Op de dag dat de inschrijving voor de 25e Dam tot Damloop open ging heb ik me gelijk ingeschreven. Ben je drie dagen later dan heb je een grote kans dat het al weer vol is. Verwachtte eindtijd gaf ik dit jaar maar anderhalf uur op. Met voldoende training zou ik dat dit jaar toch eindelijk eens moeten gaan halen. Vorig jaar verbeterde ik mijn tijd uit 2005 nog met 6,5 minuut. Mijn tijd vorig jaar was 1:39:10. Best ambitieus dus om er ruim 9 minuten af te willen lopen dit jaar.

Vorige week zondag 20 september stond het Damloop spektakel dan op het programma. 16.1 kilomter asfalt voor de boeg. De individuele lopers zijn ingedeeld aan het einde van de dag. Ik start om 14:45 uur als één na laatste groep. Per vak gaan er 3400 lopers van start. Veel dus. Net als vorig jaar toen ik ook mijn eigen tempo niet kon pakken irriteer ik me dat ik niet kan doorlopen. Ik ga mensen links en rechts voorbij maar dat is in de IJtunnel haast niet te doen. Hartslag is gelijk al hoog, te hoog. Ik loop namelijk tegenwoordig met een Polar hartslagmeter. Heel handig maar werd nu met de neus op de feiten gedrukt. Ik start te snel. Dat laat onderstaande grafiek ook wel zien.

Grafiek Damloop 2009

Uiteindelijk weet ik mijn eigen tempo te pakken en loop lekker door. Na verloop van tijd blijf ik regelmatig op mijn horloge kijken om de tijd te controleren. Zou ik onder de 1:30 komen!!!! Gelukkig blijf ik met een gemiddelde van 11 KM/UUR lopen dus haal ik dit ruim. De preciese gemiddelde snelheid zoals gemeten tijdens de loop is 11,060 km/uur. Ik verbeter mijn tijd van vorig jaar dus met 12 minuten. Dit had ik wel gehoopt te halen maar niet gedacht. Ik ben echt super tevreden over dit resultaat.

2,5 km 13:01
5,0 km 25:54
7,5 km 39:33
10,0 km 53:24
12,5 km 1:07:20
15.0 km 1:21:31
16.1 km 1:27:18

 

 

 

 

 

 

Tijdens het jubileum van de Damloop is er ook iets vreselijks gebeurd. Een 39 jarige man is vlak voor de finish in Zaandam onwel geworden en later in het ziekenhuis overleden. Hoe het heeft kunnen gebeuren is niet bekend en misschien voor de nabestaanden minder relevant. Dit werpt een schaduw op het zo goed georganiseerde evenement.

Dan was er ook nog Beau van Erven Dorens. Hij had bedacht om de 10 Engelse mijl op zijn blote voeten af te leggen. Na afloop hebben ze hem doorgestuurd naar de Eerste hulp. Van zijn voeten was namelijk niet heel veel meer over. Zijn tijd daarentegen is echt geweldig. 1 uur en 22 minuten op je blote voeten vind ik echt knap. Misschien dat hij volgend jaar kan deelnemen met de nieuwste hype op dit gebied. De Vibram Five Fingers!!! Deze rubber schoen lijkt veel op teensokken. Het zou voor hardlopers goed zijn op hierop te lopen. Wie weet voor volgend jaar Beau…

Dam tot Damloop 2009

Helaas zijn er dit jaar geen foto’s gemaakt door Joyce. Vlak voor mijn finish kreeg ze het aan de stok met een man die haar de ruimte ontnam. Dit is waarschijnlijk net geweest toen ik voorbij liep. Heel jammer. Na zo’n mooie tijd en prestatie kijk ik vooruit naar volgend jaar. Nog een keer 12 minuten er af ga ik niet halen maar wil dan wel meer in de buurt komen van 12 KM/UUR. Dan moeten er nog eens 7 minuten af….

Damloop, tot volgend jaar.

Groet, Bastiaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *