Home

WS 2012 Hyper-V


Aangezien ik nog vrij weinig ervaring heb met Windows Server 2012, Hyper-V en SCCM wilde ik daar graag iets meer van leren. De cursus "Server Virtualization with Windows Server Hyper-V and System Center" was ook nog toevallig in de aanbieding bij Global Knowledge.

Deze week de cursus afgerond met Hyper-V. De tegenhanger van VMware als het om virtualisatie gaat. Bij klanten kom je het steeds vaker tegen en ook worden vaak beide systemen met elkaar vergeleken. Een leerzaam weekje waarin mijn voorkeur voor VMware niet is veranderd. Er zijn een aantal zaken die Microsoft nog niet helemaal helder heeft. Voornamelijk netwerk is erg rommelig en onoverzichtelijk. Een Switch en NIC staan in hetzelfde scherm en de opbouw is volkomen onlogisch. Mijn mede cursisten, allemaal VMware mannen, hadden precies dezelfde gedachte.

Om lokale hosts te managen heb je Hyper-V manager maar hier kun je ook gelijk clusters mee maken. Voordeel wat ik ondekt heb is dat je VM's kan moven zonder dat je een managementlaag nodig hebt als vCenter. Je geeft source en destination op en de machine moved.

Het echte beheer van VM's, host en clusters doe je via SCCM Virtual Machine Manager. Deze tool integreert met alle andere Microsoft producten en werkt met de bekende Ribbon.

Een mooi weekje maar wel met een kanttekening. Zowel de training als het product zijn nog niet helemaal klaar. Er moet nog het een en ander gefinetuned worden om het als volwassen product te kunnen gebruiken. Toch zal men met de prijs in het achterhoofd dit alternatief in overweging gaan nemen. De training zelf heeft ook nog de nodige aandacht nodig. Werken met twee fysieke hosten en de relatief lange labs moet echt anders kunnen. De vrijdag zijn we alleen bezig geweest met labs en hebben we nagenoeg geen theorie gedaan. Anders zouden we het namelijk allemaal niet redden.

Mijn conclusie op Twitter:

 

Ik blijf de ontwikkelingen volgen op het gebied van Hyper-V en natuurlijk virtualisatie in het algemeen. Fijn weekend.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Tweets

Onlangs gelezen