Home

joomla17

In juli 2009 heb ik de migratie van Joomla 1.0.15 gedaan naar 1.5.12. Dit was nog redelijk te overzien. Op dat moment hield ik ook nog geen rekening met mijn Google zoekresultaten. De pagina's waren in die tijd nog niet SEO vriendelijk dus heel veel maakte dat ook niet uit toen.

Januari 2011... inderdaad dat is al weer ruim een jaar geleden, kondigde Joomla versie 1.6.0 aan met een hoop bombari. Het enige wat ze even vergeten waren was de upgrade van versie 1.5.X naar deze nieuwe versie. Slechte zaak natuurlijk en een groot deel van de community was hier niet blij mee. Er werd niet heel lang daarna een upgrade tool geschreven door een externe partij. Jupgrade moest het "makkelijk" maken om te migreren naar versie 1.6. Hier kwam weinig van terecht. Al je categorieen, artikelen en andere zaken kregen een nieuw ID waardoor dus je gehele Google rank om zeep geholpen wordt. De URL's van de pagina's veranderde compleet. Door een "timeout" setting van Jupgrade wilde het componenet bij mij niets eens draaien op de site. Een tijd lang heb ik getwijfeld wat ik moest doen. Wachten op een betere tool of toch m'n hele site overhoop halen??? Testjes met verschillende tools leverde me wel ervaring met het nieuwe Joomla op maar niet het gewenste resultaat.

Mijn geduld werd beloond. In de extensions directory van Joomla (JED) verscheen een component dat claimde de migratie van 1.5 te doen en tevens je gehele Google rank ik tact te laten. Dat klinkt mij als muziek in de oren. De gasten van Cyend heb echt goed werk geleverd. Ik betaal niet snel voor een component maar SP upgrade was me het geld dubbel en dwars waard. Ik had alleen een tweede database nodig om de migratie te kunnen doen. Deze heb ik helaas niet maar ook daarmee zijn ze super behulpzaam geweest. Ik heb een export gemaakt van mijn 1.5 database en zij hebben deze gemigreerd naar de nieuwe versie.

De versie van Joomla is sinds november 2011 beland op 1.7.3. Nadat ik van alles een backup gemaakt heb en een schone installatie van Joomla 1.7.3 heb gedaan kan ik echt beginnen. Alle tables in de database worden gedropped en de gemigreerde database wordt geimporteerd. Alles werkt prima en de belofte wordt waargemaakt!!! De pagina's blijven dezelfde URL houden als in versie 1.5.

Ondertussen is Joomla hard bezig met het releasen van versie 2.5. Hierbij wordt rekening gehouden met updates en upgrades. Dit moet dan namelijk veel makkelijker gaan vanuit het admin gedeelte. Binnenkort updaten naar de nieuwe versie dus want een "migratie" zoals de twee voorgaande kun je het niet echt meer noemen...

Groet, Bastiaan

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Tweets

Onlangs gelezen