Home

Sushi cursus

Met Hemelvaart hadden we een mooie sushi cursus gepland. Dit had ik van Joyce kado gekregen. Omdat het niet heel leuk is om met allemaal verschillende mensen in een wildvreemde tent te staan leek het ons gezellig om het bij ons thuis te doen. Gewoon met mensen die je kent een avondje lekkere sushi maken en vervolgens opeten. Zo gezegd zo gedaan.

Om 17:00 uur staat Rie Sato bij ons achter op de parkeerplaats. Ze is Japans en is geboren en getogen in Tokio. Zodra de auto is uitgeladen begint Rie gelijk met de voorbereidingen. De rijst gaat in een speciale koker en alle andere ingrediënten worden netjes verdeeld zodat we straks aan de slag kunnen. Na verloop van tijd druppelt iedereen ongeveer tegelijk binnen. Rie maakt voor ons allemaal een naamsticker in het Japans. Dat maakt het makkelijk om ons bij naam te noemen voor haar;-) Handjes wassen en allemaal aan tafel. Aandachtig luisteren we wat we moeten doen. We gaan verschillende lekkere dingen maken vandaag. Rie vertelt over de rijst. Dit moet vooraf, indien niet duidelijk op de verpakking vermeld, goed gewassen worden. Dit wisten wij allemaal niet. De gekookte rijst wordt over twee bakken verdeeld. Deze moet voorzichtig uit elkaar gedrukt worden en vervolgens moet het snel afkoelen. Dit gebeurt door middel van het wapperen van een waaier over de rijst. Een intensief werkje wat ruim 10 minuten duurt.

Als de rijst is afgekoeld doet Rie voor hoe we verschillende maki's kunnen maken. De basis vulling is sla, avocado en komkommer. Daar bovenop kan zalm, tonijn, garnalen en krab sticks gebruikt worden. Het is een behendigheid om een mooie rol te maken. We hebben allemaal een matje voor ons liggen, hier komt een vel zeewierblad (norii) op. We verdelen de rijst voorzichtig met de houten lepel. Niet te hard drukken anders wordt de rijst plat. Iets onder het midden komt een lijn te liggen met de ingrediënten. Dan ben je klaar om een rol te maken! Nadat je alles een eerste slag gerold hebt moet je rustig de rol laten staan maar vooral niet op de rol drukken. Dan rol je door en heb je een verbluffend eindresultaat. Dit snijd je vervolgens in 10 a 12 stukken. De kontjes mogen we zelf opeten. Heerlijk!!!

Rie heeft de volgende portie rijst voorbereid, hier gaan we Nigiri sushi van maken. Dit zijn kleine ovale rijstblokjes met daar bovenop een stukje vis. Ook maken we sushi met een stukje ei. Dit ei heet Tamago. Dat zijn verschillende laagjes ei wat uiteindelijk een mooie rol wordt. Ook een heel kunstwerk. De specialiteit is een sushi met tonijnsalade, sesamzaadjes, sojasaus en een beetje mayo. Wat is deze lekker!!! Alleen wel weinig stuks voor 12 hongerige mensen.

We hebben met z'n allen heel wat sushi gemaakt en dan is het eindelijk tijd om alles lekker op te eten. Het smaakt voortreffelijk. Heerlijk hebben we dat gemaakt. Rie is klaar en gaat naar huis. We bedanken haar. Iedereen vond het leuk!!!

Wat een top avond! We gaan voor de gevorderden cursus een volgende keer. Inside out sushi komt daar aan bod, een uitdaging;-) Haha. Thanks all voor de gezelligheid!!!

Sushi cursus

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Tweets

Onlangs gelezen